2009. 07. 12.

RETRO-BULI-MÚLT

Az utóbbi egy hónap, valahogy a régmúlt jegyében telt nálunk. És ha már egy busz fotójával kezdem ezt a bejegyzés, legyünk stílusosak, és utazzunk az idővel visszafelé vagy 50-60 évet.

Kispesten, ahol lakunk, már hagyomány lesz, hogy a kerület Budapesthez csatolásának ünnepén, bulit szerveznek. Az idei a Retró jegyében telt. Visszaidézték egy kis kiállítással, azokat az időket, amikor még a Keravill, Röltex, Centrum Áruház-ak jelentették a vásárlási lehetőségeket. Vagy, amikor még ez a szép piros busz szállította a kedves vidékre kívánkozó utazókat.

A szerencsésebbek már ilyen járgánnyal téphettek le a Balatonhoz,

...vagy esetleg ilyennel,

..de ha ennek a fekete változata állt meg a házuk előtt, akkor bizony elhagyta a szerencséjük :(

A gyerekeknek is volt múlt idéző programokból bőven, ami úgy gondolom, hogy a mai "elszámítógépesedett" világunkban, talán nekik csak uncsi elfoglaltságnak tűnhetett, de aztán a ragyogó szemek láttán, amiket Kemény Henrik sátránál láttam, meggyőzött, hogy igen is kell, hogy megismerjék a múlt egyszerű, de még annak a kornak is, élvezetes játékait.Milyen jó volt szállni annak idején, és még ma is, a körhintán,

...vagy horgászi egyet, a "csodás nyeremény" reményében,

... majszolni a vattacukros, vagy kürtöskalácsos finom csemegéit.

Bizony a felnőttek sem unatkoztak, mert nekik, de főleg az 50-es korosztálynak vissza csempészték a fiatalságukat, az akkori zenékkel, Fenyő Miki-rock and roll-ja, Komár Laci-Táncoló fekete lakkcipője, Dolliék-Isztambulja, bizony sok nagyszülő lábát késztette táncra. Divatbemutató során ízelítőt kaphattunk a kor divatjáról is, amikor még a dzsörzé ruha, balonkabát, a hippi stílus vagy a kis nylon otthonka volt a divat. Milyen érdekes az ismerőseinkel való beszélgetés során senkinek nem az akkor negatívumok jutottak eszébe, hanem inkább a szép emlékek. Emlékszem milyen jó is volt szombatonkét, munka után szervezni ki jön az esti Ifjúsági Park rendezvényére, vagy a E-klubb házi bulijaira, ahol akkoriban olyan nevek játszottak, mint a Benkó Dixiland. :)

És most egy másik téma ugyan, de folytatva a régi idők megidézését.

A mút héten 1-én köztisztviselő nap alkalmából tartottunk a párommal egy lájtos napot, ami abból állt, hogy elmentünk a Gellértbe úszni, utána meglátogattuk Juhizs barátosnémat a munkhelyén, a könyv megrendelésemet átvenni. Természetesen egy varrással kapcsolatos könyvről van szó, de nem akár milyenről, ugyanis ez egy 1958-ban kiadott példány, amit már nagyon régen vadásztam. Gondolom sejtitek miért éppen ezt a dátumot kerestem :)

És ha már ott voltunk nála, ajánlott egy jó kis sörözőt, a melegre való tekintettel, a Kazinczy utca 14-ben. Mit is mondjak, meglepetések és csodálkozások sorozata ért a régi bérház szűk udvarán és lakásaiban, aRETRO jegyében berendezett kocsmában, ami tulajdon képpen nem is kocsma, én inkább egy jó kis találkahelynek, időmúlatónak mondanám, de látványosságnak sem utolsó.

És a könyv, aminek kapcsán ismét élmények halmazával térhettem haza :)


6 megjegyzés:

lomaquilt írta...

Az emberek mindig ragaszkodnak a fiatalságuk, gyermekkoruk emlékeihez és csak a szépre emlékeznek. Hiába ez már csak igy van. Egy idős bácsi mondta nekem, hogy ő nem három T-t mond, hanem három F-t (front, fogság, felejtés) Mindig a túlélés volt a célja és ehhez bizony felejteni is kell. Na nem mindig!

bruercsi írta...

Jó kis beszámoló volt, élveztem minden sorát és képét! :)

maca írta...

Ercsi, én is élveztem minden sorát, írás közben újra éltem a pillanatokat.

Körmi írta...

Húúú!...de kár hogy nem tudtam róla!!! szívesen én is megnéztem volna!!Pedig a XIX.ker. itt van a szomszédban!!... vajon hogy kerülte el a figyelmemet ez a program??!!:(...nem tudom, hogy jó lett volna-e egy kis nosztalgiázás, de azt hiszem igen!!!, mert mégiscsak a fiatalságunk volt... minden bújával, örömével!! :DDD

maca írta...

Szia Körmi!
Legközelebb, majd értesítelek az ilyen programokról!

Juhizs írta...

S, ez a reklám helye: a csodás kis retro hely neve: Szimpla kert...